Regionieuws van  11  t/m 17 september 2017

 

Rechters meest streng voor Hazerswoudse hooligan

Een 21-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp die verdacht wordt van geweld tegen de politie op de dag dat Feyenoord bijna kampioen werd, stond maandag terecht. Tegen haar is 240 uur werkstraf geëist. Zij wordt gestraft voor gooien met stenen én groepsbelediging.Onderkant formulier

De uitspraak volgt op 25 september. 

Vier verdachten stonden vanochtend terecht in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam vanwege betrokkenheid bij rellen in het centrum van Rotterdam op 7 mei dit jaar. Op die dag verloor Feyenoord van Excelsior, waardoor de club het kampioenschap nog niet kon vieren. Een week later werd de club alsnog kampioen.

De vier die maandagochtend terecht stonden worden verdacht van geweld tegen de politie, gooien van stenen en stoelen en het schreeuwen van leuzen. De 21-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp ging die dag met vrienden die voor Feyenoord zijn naar Rotterdam om wedstrijd op scherm te kijken. ,,We dronken een paar drankjes. Ik was stomdronken. Met de nadruk op stom.'' Ze gooide twee keer een steen. 'Rotterdam legaal slopen, wie wil dat nou niet.', plaatste de verdachte diezelfde dag nog op Instagram. 

De verdachte zat drie dagen vast. Het was niet de eerste keer sanctie voor misdraging bij voetbal. Eerder kreeg zij al een stadionverbod bij ADO vanwege het afsteken van vuurwerk in het stadion.

Bron AD Groene Hart

 

Maarten van der Klis kan lekker doorbakken in Heel Holland Bakt

Het scheelde een haartje of Maarten van der Klis uit Oudewater was gisteren Meesterbakker van de Week geworden bij Heel Holland Bakt.  Maar hij werd nipt tweede. 

Onderkant formulier

De 32-jarige, altijd vrolijke fysiotherapeut uit Oude-water deed jurylid Janny watertanden met zijn koekjestaart en Utrecht-se spritsen. Ook het spektakelstuk, drie soorten chocoladetaart met koriander en blauwe bessen, was 'heerlijk'.

Maarten van der Klis en zijn bakspecialiteiten zijn opnieuw te zien in de volgende aflevering van het populaire tv-programma.  

Bron AD Groene Hart

 

Belangstelling Georgine Sanderstoren enorm: 639 reacties voor 66 woningen

639 mensen hebben belangstelling getoond voor een van de 66 woningen in de Georgine Sanderstoren in Gouda Oost.

Onderkant formulier

Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland noemt het aantal reacties 'enorm.' In de toren, die momenteel in aanbouw is, komen tweekamerwoningen (17), driekamerwoningen met een parkeerplaats (20) en driekamerwoningen zonder parkeerplaats (29).

Belangstellenden komen grotendeels uit de regio, maar er zijn ook mensen bij uit Zoetermeer, Delft en Woerden. De oplevering van de woningen, die geen gasaansluiting hebben, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2018.

Bron AD Groene Hart

 

Politie zoekt aanleiding van massale vechtpartij in Alphen

De politie heeft nog geen idee wat de aanleiding was van de massale vechtpartij zaterdagavond voor de avondwinkel bij het Alphense station.

Onderkant formulier

Bloedspetters, een flessenhals met bloed eraan, een ingeslagen ruit van veiligheidsglas. Dat zijn de stille getuigen van een vechtpartij gisteren waarbij zo’n twintig jonge mannen, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, met elkaar op de vuist gingen en met flessen en honkbalknuppels op elkaar insloegen.

Daarbij vielen in elk geval twee gewonden, - de een met een hoofdwond -, die per ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het gaat om een 23- en een 28-jarige man, de een uit Alphen, de ander uit Leiden. De politie had gistermiddag nog niet met de twee gesproken. Aanvankelijk ging zaterdagnacht het verhaal op social media dat er ook geschoten was, maar dat klopt volgens de politie niet.

Een van de bewoners van de appartementen deed om pakweg 22.30 uur een boodschap in de avondwinkel. ,,Twee jonge kerels hadden ruzie met elkaar. En maar schelden! Het was k-dit en k-dat. Duidelijk was dat die ruzie niet net was ontstaan, maar al langer speelde.’’

Een bewoner uit het tegenoverliggende flatgebouw zag een opstootje tussen een paar jongemannen. ,,Eerst wat gerommel voor de avondwinkel. Later bemoeiden zich in totaal zo’n 20 man ermee. Grofweg tien tegen tien. In het gangetje naast het gebouw werd stevig geslagen en geschopt. Op een gegeven moment renden ze naar de rotonde (bij de Hoflaan, red). Toen de politie arriveerde stapten ze allemaal snel in een wagen en maakten ze dat ze wegkwamen.’’

Deze ooggetuige vermoedt dat het om een ruzie over drugs gaat. ,,Het zou een afrekening kunnen zijn. Er wordt hier bij het station wel meer gedeald.’’ In verband met het onderzoek zette de politie een groot gebied af. Bewoners van het appartementengebouw konden een paar uur hun huis niet in of uit. Flatbewoners, aan de overkant, konden alleen de achterdeur gebruiken.  

Bron AD Groene Hart

 

Geboortecentrum Hofpoort in Woerden gaat definitief dicht

Geen bevallingen meer in het Woerdense geboortecentrum van Hofpoort na 1 januari. Die datum ligt vast. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het St. Antonius Ziekenhuis. Toch belooft Biesma komende tijd veel te investeren in het Hofpoort.Onderkant formulier

Vanaf 1 januari worden er geen Woerdenaren meer geboren, althans niet in het geboortecentrum van het Hofpoort ziekenhuis. Het voornemen was vorig jaar bekendgemaakt, nu is definitief dat het Woerdense geboortecentrum op 1 januari dichtgaat. Dit is een gevolg van het feit dat de geboortezorg vanaf die tijd volledig wordt overgenomen door het Antonius ziekenhuis in Leidse Rijn of Nieuwegein.

Een en ander is een gevolg van het opgaan van het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in een grotere, regionale zorgorganisatie, waarvan de nieuwe naam volgende maand onthuld wordt.

Bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het St. Antonius schetst het tijdspad: „Naast bevallingen verdwijnen ook de verpleegafdelingen in januari.’’ Wel kan men in Woerden nog terecht voor spreekuren en controles, onder meer bij de gynaecoloog en voor alle benodigde onderzoeken. Biesma bestrijdt dat Hofpoort stelselmatig wordt afgebroken. „Woerden blijft één van de hoofdlocaties van onze organisatie’’, zegt Biesma. Er komen, zegt de bestuursvoorzitter, zelfs nieuwe specialismen zoals hematologie (bloedziektes) naar het Hofpoort: „We investeren dit én volgend jaar meer in Woerden dan er in de afgelopen vijf jaar is gedaan.’’

Eerder dit jaar stond zwanger Woerden al op z’n kop toen de geboorteafdeling tijdelijk was gesloten vanwege de invoering van een laboratoriumsysteem. Een van de jonge Woerdense ouders zei het toen gevoelsmatig heel spijtig te vinden dat in het paspoort van de kleine nu ‘Nieuwegein’ staat achter de geboorteplaats Woerden.

Bron AD Groene Hart

 

Pak isolatiemateriaal op A44 zorgt voor botsing tussen twee auto’s

Op de A44 is maandagochtend vertraging ontstaan na een ongeval bij Oegstgeest. Twee auto’s botsten op elkaar nadat er een pak isolatiemateriaal op de weg was gevallen.

Het materiaal viel van een aanhanger, waardoor er geremd moest worden door de achterliggende auto. Dat zorgde voor de botsing met de andere auto.

Na controle in de ambulance hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. Richting Den Haag staat er een kleine file van ongeveer 2 kilometer lang.

Bron Leidsch Dagblad

 

Ontwikkelaar Holland Outlet Mall gooit handdoek in de ring

Provast, de ontwikkelaar van de Holland Outlet Mall, het beoogde miljoenenproject in Zoetermeer, heeft besloten zich terug te trekken uit het omstreden project. De gemeenteraad gaf in januari dit jaar nog groen licht voor de plannen om in het centrum van Zoetermeer een Factory Outlet Center te vestigen. Niet iedereen was even blij met de beoogde komst van de maximaal 31.000 vierkante meter grote outlet.

Onderkant formulier

Provast heeft nu besloten de handdoek in de ring te gooien. De ontwikkelaar geeft als redenen aan dat de planning voor het project steeds verder opschuift en de gemeenteraad pas een overeenkomst met de initiatiefnemers wil sluiten nadat met de woningeigenaren overeenstemming is bereikt. Ook is er te veel onzekerheid waardoor andere financiers hun interesse verliezen, vindt Provast.

Nu Provast zich heeft teruggetrokken, hebben de initiatiefnemers hun plannen stilgelegd. Ze gaan zich de komende maanden beraden over wat ze gaan doen. Het college van b en w betreurt het besluit van Provast. Het stopt onmiddellijk met de gemeentelijke werkzaamheden voor de komst van de mall. Wel gaat de gemeente door met werkzaamheden die niet direct met de HOM te maken hebben, zoals de parkeerproblematiek in het Woonhart en het sluiten van de Retaildeal. Een gemeentewoordvoerder geeft verder aan dat de gemeenteraad maandag over de HOM-kwestie gaat vergaderen. 

Bron AD Alphen

 

Mobiele pompen ingezet vanwege vele regen rond Alphen

Omdat in de regio’s Ter Aar, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer zoveel regen is gevallen, heeft hoogheemraadschap van Rijnland mobiele pompen ingezet. Het water in sloten staat te hoog. Op een aantal plekken in het gebied viel meer dan 90 millimeter, aldus Rijnland.

De gewone bemalingscapaciteit was niet genoeg, hoewel er woensdag al extra bemaald werd in de boezem en polders als voorbereiding op de verwachte regen. Rijnland verwacht dat het waterpeil binnen enkele dagen weer normaal is.

Bron Leidsch Dagblad

 

Vroonlandsebrug Rijnsaterwoude naar Kaag en Braassem

De Vroonlandse brug in Rijnsaterwoude verandert van eigenaar. Nu nog is de verbinding over de Leidsevaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Het hoogheemraadschap wil van de ophaalbrug in de Herenweg af, omdat het beheer geld kost en niet in het takenpakket valt. Kaag en Braassem wil de brug alleen als deze in goede staat is.

Daarvoor moet eerst groot onderhoud van 200.000 euro worden verricht door het hoogheemraadschap. De gemeente ’koopt’ de brug vervolgens voor 0 euro, maar moet daarna wel het onderhoud gaan doen.

Bron Leidsch Dagblad

 

Sportcomplex De Tweesprong Roelofarendsveen stort geld terug

Sportcomplex De Tweesprong heeft vorig jaar zoveel overgehouden, dat het subsidiegeld terug moet storten aan de gemeente. De reserve mag maximaal 125.000 euro zijn. Het complex, waar het zwembad, tennisbanen, squashbanen en een sporthal bij horen, heeft in 2016 bijna 62.000 euro overgehouden. Zo’n 50.000 euro moet worden teruggestort naar Kaag en Braassem. De gemeente is de enige aandeelhouder en de grootste geldschieter.

Het is niet zo dat De Tweesprong de gemeente geld oplevert. ,,Het eerste zwembad in Nederland dat geld verdient, moet nog gebouwd worden’’, weet wethouder Floris Schoonderwoerd. ,,Per jaar gaat er meer dan vijf ton subsidie naar het complex. Het wordt intensief gebruikt, maar je moet je wel realiseren dat het wel veel geld kost.’’

Sinds 2016 betaalt De Tweesprong een kostendekkende huur, die hoger is dan in 2015. Daar staat tegenover dat het complex meer subsidie krijgt en hogere huurprijzen kan rekenen voor de eigen ruimtes, die vaak gebruikt worden door de gemeente. ,,Je ziet nu aan de eerlijke cijfers hoeveel het complex kost’’, vindt Schoonderwoerd.

Voor De Tweesprong zitten er heel wat grote uitgaven aan te komen. Groot onderhoud en installaties die vervangen moeten worden. Zou het dan niet beter zijn geweest dat het complex het overschot van 2016 in kas mag houden? Schoonderwoerd vindt van niet. ,,Die buffer van 125.000 euro bestaat uit gemeenschapsgeld. De Tweesprong heeft potjes voor onderhoud. Als daar niet genoeg in zit, dan is het goed dat de gemeente, als aandeelhouder, over de eigen bv meepraat.’’

De kans is aanwezig dat er niet genoeg geld apart is gezet voor de kosten die eraan zitten te komen. De eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld duurzaamheid, zijn tegenwoordig strenger dan in de tijd dat de kostenraming werd gemaakt.

Bron Leidsch Dagblad